Στο επίκεντρο βρίσκονται οι νέοι της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγειάς με το 15,2% των παιδιών στην Ελλάδα εμφανίζουν άγχος και νευρικότητα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας (WFMH) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).

“Κάνοντας την ψυχική υγεία και την ευεξία παγκόσμια προτεραιότητα” είναι το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας και όπως αναφέρει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία, έγινε επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, προκειμένου να υπογραμμιστεί η σημασία, που έχει η αναγνώριση της ψυχικής υγείας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και την ανάγκη να δημιουργηθούν καθώς και να εφαρμοστούν συγκεκριμένες πολιτικές που θα αποσκοπούν στην προστασία και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας όλων.

Παρά το Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ψυχική υγεία που προκάλεσαν η πανδημία COVID-19, αλλά και η ανάπτυξη βασισμένων σε δεδομένα καινοτόμων υπηρεσιών και θεραπευτικών πρακτικών, παραμένει μία σειρά θεμελιωδών προκλήσεων στην προαγωγή της ψυχικής υγείας: Το ριζωμένο στίγμα και οι διακρίσεις, που υπάρχουν, εναντίον των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας, το χαμηλό επίπεδο της γνώσης για θέματα ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό, οι ανεπαρκείς επενδύσεις για την ανάπτυξη ποιοτικών υπηρεσιών και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων μονάδων, όπως σημειώνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία.

 

“Είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί από όσους χαράσσουν πολιτικές υγείας, αλλά και ευρύτερες οικονομικές πολιτικές, ότι οι αυξημένες επενδύσεις στην ψυχική υγεία θα οδηγήσουν, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σε θετικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη”, καταλήγει, στο μήνυμά της, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία.

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *