Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 10 Οκτώβρη και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, να προσφέρει στοιχειώδεις γνώσεις γύρω από τις ψυχικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο καθώς και να προσπαθήσουν για την στήριξη της ψυχικής υγείας.

Η ψυχική υγεία επηρεάζεται από διαφορετικούς παραμέτρους, όπως κοινωνικούς, ψυχολογικούς και βιολογικούς παράγοντες. Οι αλλαγές λοιπόν στον κοινωνικο-οικονομικό τομέα και όχι μόνο μπορούν να επηρεάσουν την ζωή του ατόμου. Ας δούμε όμως μερικούς μύθους και αλήθειες γύρω από το θέμα της ψυχικής υγείας:

Μύθοι & Αλήθειες

Μύθος: Τα παιδιά δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Αλήθεια: Οι μισές διαταραχές ψυχικής υγείας εμφανίζονται πριν το άτομο γίνει 14 ενώ τα 3/4 των διαταραχών ξεκινούν πριν την ηλικία των 24 ετών.

 

Μύθος: Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι σπάνια και επειδή δεν επηρεάζουν εμένα, δεν με αφορούν.

Αλήθεια: 1 στους 4 ανθρώπους θα εμφανίσουν ένα θέμα ψυχικής υγείας, που δεν πλήξει μόνο τον ίδιο αλλά και το περιβάλλον του.

Μύθος: Αυτό που απαιτείται είναι η δύναμη της θέλησης (διακοπές διατροφών, γυμναστική, ταξίδια) προκειμένου να ξεπεράσει τα θέματα σχετικά με την ψυχική υγεία.

Αλήθεια: Όσα άτομα υποφέρουν από θέματα ψυχικής υγείας πρέπει να ξεπεράσουν τραύματα, γενετική χημεία του εγκεφάλου και κοινωνικές πιέσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους. Τόσο η ψυχοθεραπεία όσο και η φαρμακευτική αγωγή είναι πιο αποτελεσματικά από την παύση των συναισθημάτων μέσω της δύναμης της θέλησης.

Μύθος: Τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι βίαια και απρόβλεπτα.

Αλήθεια: Ένα σχετικά μικρό ποσοστό των ατόμων με σοβαρά θέματα ψυχικής υγείας μόνο εκδηλώνει βία. Πραγματικά, εκείνοι που αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας μπορούν να πέσουν θύματα βίας 10 φορές περισσότερο.

Μύθος: Δεν υπάρχει ελπίδα για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, διότι δεν θα αναρρώσουν ποτέ.

Αλήθεια: Τα άτομα με θέματα ψυχικής υγείας βελτιώνονται σε μεγάλο ποσοστό αναρρώνουν πλήρως με την κατάλληλη βοήθεια και θεραπευτική στήριξη.

 

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *