Ποιά είναι η Art Brut;

Ο όρος Art Brut σημαίνει ακατέργαστη τέχνη και προέρχεται από τον Γάλλο καλλιτέχνη (ζωγράφο, έμπορο κρασιού, γλύπτη) Jean Dubuffet .Περιγράφει την αυτοδίδακτη και πρωτότυπη τέχνη των ατόμων με διανοητική αναπηρία, των ερασιτεχνών ή των παιδιών. Art brut είναι η τέχνη στην ακατέργαστη κατάστασή της- πέρα ​​από καθιερωμένες μορφές και ρεύματα.

Αυτό το στυλ τέχνης ονομάζεται μερικές φορές και Outsider Art . Η φιλανθρωπική τέχνη ακούγεται επίσης συχνά σε αυτό το πλαίσιο. Στους δημιουργούς του Art Brut, τα έργα του οποίου δημιουργήθηκαν εκτός του καθιερωμένου συστήματος τέχνης, περιλαμβάνονται άτομα με ψυχικές ασθένειες ή πολλαπλές αναπηρίες, καθώς και περιθωριοποιημένοι, κρατούμενοι, μετανάστες ή απλώς αυτοί που δεν συμμορφώνονται με την κοινωνία. Αυτό το μη εκλεπτυσμένο, ακατέργαστο καλλιτεχνικό κίνημα ιδρύθηκε το 1945 και βλέπει τον εαυτό του έξω από καθιερωμένα κινήματα τέχνης ή μορφές τέχνης.

Επομένως, το Art Brut είναι απόν από ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική κατάρτιση και τελικά προκύπτει από μια εσωτερική ανάγκη έκφρασης, την οποία οι δημιουργικά ενεργοί άνθρωποι διοχετεύουν με διαφορετικούς τρόπους. Μπορούν έτσι να κάνουν ένα μέρος της εσώτερης ύπαρξής τους ορατό με καλλιτεχνικό τρόπο. Το να είναι κανείς αυτοδίδακτος λειτουργεί κυρίως για τον ίδιο τον εαυτό του και όχι για ένα κοινό. Οι εμπορικές εκτιμήσεις επίσης δεν παίζουν κανένα ρόλο στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ο όρος Art Brut έχει πλέον καθιερωθεί διεθνώς και έχει βοηθήσει σημαντικά στην αναγνώριση της περιθωριοποιημένης τέχνης. Με λίγα λόγια, μιλάμε κυρίως για την τέχνη από πληθυσμιακές ομάδες ή κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας και επομένως μπορούν να συμμετέχουν μόνο σε πολιτιστικές, πολιτικές και οικονομικές ζωή σε περιορισμένο βαθμό.

Η συγκεκριμένη τέχνη, σήμερα, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.  Στις δημιουργίες των ψυχικά ασθενών έχουν δοθεί διάφορα ονόματα, όπως «outsider art», «psychotic art», «art brut» και «art extraordinary». Το θέμα έχει προσελκύσει ψυχιάτρους, καλλιτέχνες και ιστορικούς. Στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα, δύο κύριοι παράγοντες συνέβαλαν στην αφύπνιση του ενδιαφέροντος για την τέχνη των ανθρώπων με ψυχικές ασθένειες. Το κίνημα του Ρομαντισμού, το οποίο προσδιόριζε την ψυχική ασθένεια ως μια εξυψωμένη κατάσταση που επιτρέπει την πρόσβαση σε κρυφά βασίλεια. Και την κατάσταση του ασύλου, που παρείχε μια τοποθεσία για την παραγωγή της Art Brut.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *