Τι είναι;

Ο όρος “υβριστοφιλία” ή Hybristophilia, είναι ένας σχετικά καινούριος όρος που περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον ψυχολόγο – σεξολόγο και συγγραφέα John Money.

Πρόκειται για ψυχολογικό σύνδρομο, όπου τόσο άνδρες όσο και γυναίκες έλκονται από άτομα που έχουν διαπράξει κάποιο σοβαρό έγκλημα, όπως βιασμό, φόνο και γενικότερα κάθε μορφή εγκλήματος. Συνήθως, οι θύτες τέτοιων εγκλημάτων έχουν ευφράδεια λόγου και έχουν πλήρη γνώση για το πως να χειραγωγούν το θύμα τους. Το άτομο λοιπόν, που έλκεται από ένα τέτοιο άτομο θεοποιεί αυτό που έχει μπροστά του.

Τα άτομα που έλκονται από άτομα που έχουν διαπράξει κάποιου είδους έγκλημα, αναδύουν κάτι ωραίο μέσα από το μυστηριώδες και οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι σε θέση να καταφέρουν να αλλάξουν τον θύτη. Αντίθετα, οι θύτες γνωρίζουν πως να φερθούν και καταφέρνουν να γίνουν χειριστικοί απέναντί τους, μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δεν λείπει και η κακοποιητική συμπεριφορά.

Μορφές υβριστοφιλίας

Η υβριστοφιλία έχει συνήθως δύο μορφές, την επιθετική και την παθητική. Στην παθητική μορφή, η γυναίκες αποφεύγουν το έγκλημα αλλά διατηρούν μια ασφαλή σχέση με τον κρατούμενο, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την φυλακή. Προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους ότι το θύμα είναι αθώο καθώς είναι πεπεισμένες ότι δεν θα έβλαπτε ποτέ τις ίδιες. Θέλουν να συμπαρασταθούν στους θύτες, αφού άδικα βρίσκεται στην θέση εκείνη.

Από την άλλη μεριά, στην ενεργητική μορφή, οι γυναίκες είναι πρόθυμες να γίνουν συνεργοί των θυτών και να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο τον άνδρα που είναι ερωτευμένες, αγνοώντας τις συνέπειες των πράξεών τους. Είναι ικανές να ψευδομαρτυρήσουν, να παραπλανήσουν τις Αρχές και να συμβάλουν ενεργά στην πραγματοποίηση οποιουδήποτε σχεδίου.

Ακόμη και έπειτα από πολλές έρευνες, οι ψυχολόγοι δεν μπορούν να προσδιορίσουν τους ακριβείς λόγους που εμφανίζεται το σύνδρομο αυτό αλλά μένουν σε μια σειρά υποθέσεων. Ο εγκληματίας πυροδοτεί αρχαία ένστικτα και αναπαριστά ένα είδος ηρωικού «προμηθεακού» όντος όπου η τάση τους προς τη βιαιότητα επιδεικνύει την ικανότητά του να προστατεύσει την γυναίκα και τους απογόνους του. Αν και τα «καλά παιδιά» προτιμώνται στον σύγχρονο κόσμο, δεν θα παρείχαν μεγάλη προστασία όταν ο εχθρός θα εμφανιζόταν στην πόρτα τους.

Η ψυχολόγος Katherine Ramsland συσχετίζει κάποιους από τους λόγους εμφάνισης της υβριστοφιλίας με τα κίνητρά τους: Κάποιες από αυτές τις γυναίκες πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον βίαιο άντρα, ακόμα κι αν είναι εγκληματίας. Άλλες «βλέπουν» το μικρό αγόρι που κάποτε ήταν και επιζητούν να το φροντίσουν. Μια άλλη υπόθεση, σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Jack Levin, είναι ότι αυτές οι γυναίκες θέλουν να είναι διάσημες με έναν διαφορετικό τρόπο, αλλά είναι οι ίδιες γυναίκες που μπορεί να ερωτευθούν έναν διάσημο ηθοποιό ή έναν ροκ σταρ.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *