Ορισμός της παραφιλίας

Ως παραφιλία ορίζεται η σεξουαλική διέγερση σε αντικείμενα ή ακόμη και καταστάσεις, που δεν ανήκουν στα συνηθισμένα διεγερτικά ερεθίσματα. Η λέξη παραφιλία (paraphilia) έχει ελληνική προέλευση από το πρόθεμα παρά- και την λέξη φιλία.  Με λίγα λόγια, παραφιλία είναι οι σεξουαλικά ερεθιστικές φαντασιώσεις, συμπεριφορές ή ορμές, οι οποίες είναι έντονες, συνεχόμενες και συμβαίνουν για περισσότερο από 6 μήνες. Ο ορισμός της παραφιλίας έρχεται να αντικαταστήσει τον παλιό ορισμό της σεξουαλικής απόκλισης στην επιστημονική ταξινόμηση.

Η παραφιλία μπορεί να χαρακτηριστεί και ασθένεια, όταν καθορίζουν την σεξουαλική ζωή του ατόμου. Οι πιο δημοφιλείς παραφιλικές συμπεριφορές, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί και οριστεί κλινικά από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-V) είναι:

  • Φετιχισμός: Η τάση του ατόμου να ταυτίζεται με αντικείμενα και χωρίς αυτά δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει και να ενεργοποιηθεί σεξουαλικά.
  • Εφαψιμανία: Πρόκειται για το άγγιγμα ερωτογόνων περιοχών αγνώστου ατόμου, χωρίς την θέληση του.
  • Επιδειξιομανία: Πρόκειται για την τάση ενός άντρα να επιδεικνύει τα απόκρυφα σημεία του, σε δημόσιο χώρο, χωρίς την συγκατάθεση και την θέληση των θυμάτων.
  • Παρενδυσιακός Φετιχισμός: Πρόκειται για άτομα, τα οποία φορούν ρούχα του αντίθετου φύλου, για σεξουαλική διέγερση.
  • Σεξουαλικής Μαζοχισμός: Σκόπιμη συμμετοχή ενός ατόμου σε πράξεις ταπείνωσης, ξυλοδαρμού, δέσμευσής ή άλλης μορφής βίας, προκειμένου να ικανοποιηθεί σεξουαλικά.
  • Ηδονοβλεψία: Η παρακολούθηση μιας σεξουαλικής πράξης μεταξύ άλλων ατόμων, με την σεξουαλική διέγερση αυτού που παρακολουθεί.
  • Εφηβοφιλία: Η σεξουαλική προτίμηση προς παιδιά περιεφηβικής και εφηβικής ηλικίας, από 13 έως 18 χρονών.
  • Ηβηφιλία: Πρόκειται για την σεξουαλική έλξη προς τα παιδιά πρώιμης εφηβικής ηλικίας.
  • Παιδοφιλία: Πρόκειται για μια σοβαρή ψυχολογική διαταραχή, για διαστροφή θα έλεγε κανείς, αφού ο παιδόφιλος νιώθει σεξουαλική ευχαρίστηση από την σωματική επαφή με ανήλικα παιδιά. Στις παιδοφιλικές συμπεριφορές ανήκει και η παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού ανηλίκων.  Το χαρακτηριστικό τους, είναι η έντονη επιθυμία, η ορμή και η ανάγκη από την οποία περιβάλλεται το άτομο. Όταν η επιθυμία εκπληρώνεται, κερδίζει και συναισθηματική πλήρωση.

Ο παιδόφιλος ταυτίζεται με ένα παιδί. Ίσως να θέλει να είναι παιδί. Βρίσκεται ανάμεσα σε παιδιά, ταυτίζεται με αυτά και κυριαρχεί η φαντασία. Δεν είναι λίγες οι φορές, που επιλέγει επαγγέλματα, που έχουν να κάνουν με παιδιά. Απολαμβάνει την εξουσία και την αδυναμία των παιδιών, κάνοντας έτσι πιο έντονη την επιθετικότητά του.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *