Τα λεγόμενα thinking traps ή errors βρίσκονται παντού γύρω μας και δεν είναι καθόλου δύσκολο να πέσουμε σε παγίδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα προκειμένου να μην παρασυρθούμε αλλά και να διορθώσουμε σε περίπτωση που πέσουμε στην παγίδα.
Τα “thinking traps” στα ελληνικά ονομάζονται γνωσιακές προκαταλήψεις, οι οποίες δεν βασίζονται σε αποδείξεις αλλά σε αβάσιμα συμπεράσματα και είναι τρεις:
Υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας
Η τάση να έχουμε υπερβολική αυτοπεποίθηση στις ικανότητές μας χωρίς να μπορούμε να το στηρίξουμε κάπου, μας κάνει να μην προσπαθούμε αρκετά για κάτι. Προσπαθούμε ανεπαρκώς, έχοντας την πεποίθηση ότι θα καταφέρουμε αυτό που έχουμε ξεκινήσει δίχως να έχουμε επαρκή στοιχεία ότι μπορούμε.
Συζητήστε αυτό με κάποιον που έχει ήδη πειραματιστεί με αυτό και έτσι θα αναγνωρίσετε τα κύρια εμπόδια, κάνοντας προσπάθειες που θα σας βγάλουν από την αντίληψη ότι όλα δεν απαιτούν κόπο και προσπάθεια.
Εστιάζουμε στα αρνητικά
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος εστιάζει μόνο στα αρνητικά χωρίς να στοχεύει σε θετικά πράγματα. Αυτό μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καταστροφικό και επικίνδυνο, διότι είναι ένας λόγος που μπορεί να μας οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις. Εστιάζοντας πρωτίστως στα θετικά, θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε.
Αν και τα αρνητικά δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν στο προσκήνιο, εάν εμείς προσπαθήσουμε να δίνουμε βάση στα θετικά στοιχεία, ακόμη και αυτά θα πάρουν θετικό πρόσημο.
Αποδεχόμαστε μόνο ό,τι ταιριάζει στην κοσμοθεωρία μας
Δεχόμαστε μόνο ως πληροφορία οτιδήποτε κολλάει με την κοσμοθεωρία μας και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Αν κάτι εναντιώνεται στις πεποιθήσεις μας, το απορρίπτουμε. Με λίγα λόγια, αν λαμβάνουμε κάτι ως δεδομένο (παρόλο που δεν είναι), το μυαλό μας θα εφεύρει στοιχεία και πληροφορίες για να στηρίξει τη θέση του. Για να ξεπεράσουμε αυτή την προκατάληψη, πρέπει να εξετάζουμε όλα τα δεδομένα και τις πιθανές εξηγήσεις πριν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα.