Η αποφυγή κακών συνηθειών μπορεί να οριστεί από κάποιους και ως αυτοφροντίδα, δηλαδή προστασία του ίδιου του εαυτού και διατήρηση της σωματικής ευεξίας. Ίσως οι συνήθειες, που σου κάνουν κακό να είναι μικρές, καθημερινές, που δεν σου πάνε καν στο μυαλό σου. Κι όμως. Βλάπτουν εσένα.
-
Δεν ζητάτε βοήθεια.
Πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να περάσουν ό,τι τους απασχολεί ολομόναχοι χωρίς να εκμυστηρευτούν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους σε κάποιον άλλον. Αυτό συμβαίνει διότι πιστεύετε ότι θα είστε λιγότεροι αρεστοί αφού το μοιραστείτε μαζί τους; Επειδή φοβάστε ότι θα τους επιβαρύνετε; Επειδή θα νιώσετε αδύναμοι και λιγότερο ικανοί; Η τακτική αυτή είναι λάθος. Αυτό σας απομονώνει συναισθηματικά και σας κάνει περισσότερο εσωστρεφείς, περιορίζοντας στον εαυτό σας την ικανότητα να ανταπεξέλθει ευκολότερα σε ότι συμβαίνει.
-
Επικριτική στάση απέναντι στον εαυτό σας.
Η αυτοκριτική πολλές φορές κάνει καλό για τον ίδιο τον εαυτό. Η συνεχόμενη κριτική όμως, είναι πολύ πιθανό να σας οδηγήσει σε κατάθλιψη, αφού η εσωτερική σας φωνή αντί να είναι συμπονετική μαζί σας είναι επικριτική. Πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι οι κακές στιγμές υπάρχουν σε όλους.
-
Συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους.
Σταματήστε την σύγκριση σας με άλλα άτομα. Συχνά, κάνουμε στον εαυτό μας το λάθος να συγκρινόμαστε με άλλα άτομα, με ότι έχουν πετύχει οι άλλοι και με ότι δείχνουν ότι είναι. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα social media , αφού όλοι μέσω αυτών δείχνουν τέλειοι. Ο καθένας είναι ξεχωριστός και κανένας δεν έχει μια παραμυθένια ζωή.
-
Καταπιέζετε αρνητικά συναισθήματα.
Είναι απόλυτα λογικό να έρχεστε αντιμέτωποι πολλές φορές με αρνητικά συναισθήματα. Λύπη, θυμός κυριαρχούν και νιώθετε πως δεν μπορείτε με τίποτα να τα ξεπεράσετε, προσπαθώντας να τα αποφύγετε με κάθε τρόπο. Λάθος. Η αποφυγή όλων των αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσουν σε χρήση ουσιών, συναισθηματική απομόνωση, κατάθλιψη και συναισθηματική διατροφή. Βάσει ερευνών, ο θυμός που μένει μέσα μας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
-
Φορτώνουμε τον εαυτό μας.
Ενώ ήδη ο εαυτός μας βρίσκεται σε μια έντονη περίοδο, με πολλές υποχρεώσεις και βάρη, εμείς φορτώνουμε επιπλέον τον εαυτό μας με διάφορα άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, επιλέγουμε ακόμη μια εργασία στην δουλειά ενώ είναι ήδη αρκετές και νιώθουμε πως πνιγόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο καταπατάμε τον εαυτό μας και είναι ένα είδος αυτοκαταστροφής.
-
Αμφισβητείτε τις ικανότητές σας.
Ο καθένας είναι μοναδικός και οι ικανότητες του καθενός είναι ανεκτίμητες. Υποβάλλετε τον εαυτό σας σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να θεωρηθεί υποτιμητική για τον ίδιο σας τον εαυτό. Αποδεχτείτε τα θετικά σας και μην αναζητάτε καθετί αρνητικό.
-
Ζητάτε την αρέσκεια των άλλων.
Ο καθένας είναι αυτό που είναι και τίποτα παραπάνω. Το να είστε αρεστοί φυσικά και είναι κάτι ωραίο, αφού η αυτοπεποίθηση αυξάνεται, η συνεχόμενη αναζήτηση αποδοχής όμως δημιουργεί άγχος, εντείνοντας την ύπαρξη της τελειομάνειας, κάτι που δεν βοηθά σε πολλά πράγματα στην ζωή σου.
-
Εστιάζετε στα αρνητικά.
Συνηθισμένη ανθρώπινη συμπεριφορά, καθώς ο εγκέφαλος έχει την τάση να προσκολλάται στα αρνητικά, ίσως επειδή θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα κινδυνέψει ξανά από αυτά. Έτσι όμως χάνουμε μικρές στιγμές χαράς, που περνούν δίπλα μας απαρατήρητες και είναι οι μόνες που μπορούν να μας εξασφαλίσουν μια ασπίδα προστασίας απέναντι στις αντιξοότητες.