Μια Ειδική Διαπαιδαγώγηση δεν είναι αποκλειστικά ευθύνη του εκάστοτε επαγγελματία και εκπαιδευτικού που αναλαμβάνει το παιδί στο σχολείο του. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο ρόλος του γονέα, σε όλη τη διαδικασία, αφού μεγάλο ρόλο παίζουν και τα ερεθίσματα που ο γονιός δίνει επί καθημερινής βάσης στο σπίτι.

Πως ένας γονέας βοηθά ένα παιδί με ιδιαιτερότητες;

Ως γονέας ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες, οφείλει κανείς να αποτελεί, καθ’ όλη τη διάρκεια της μαθητικής του ζωής, στήριγμα και μέσο ενθάρρυνσης, προκειμένου να αναδυθεί η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Αυτό θα επιτευχθεί εφόσον δουλεύει σκληρά το ίδιο το παιδί με την καθοδήγηση του γονέα.

Ο ειδικός εκπαιδευτικός που θα παρακολουθεί το παιδί, θα πρέπει να είναι σε θέση να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για το πως θα διαχειριστεί ένας γονιός το παιδί, το οποίο μπορεί να εκδηλώσει κάθε είδους συμπεριφορές. Ας ρίξουμε μια ματιά, όμως, σε μερικές οδηγίες, που μπορεί ένας γονιός να ακολουθήσει μόνος του στο σπίτι:

  • Κάντε κατανοητό ποιόν τρόπο μάθησης πρόκειται να χρησιμοποιήσει το παιδί

Το κάθε παιδί έχει διαφορετικό τρόπο μάθησης, ανεξαρτήτως αν αντιμετωπίζει μαθησιακό πρόβλημα ή όχι. Κάποια παιδιά είναι σε θέση να μάθουν καλύτερα βλέποντας ή διαβάζοντας ενώ άλλα ακούγοντας και πράττοντας. Με το να ξεκαθαρίσει ο γονέας ποιόν τρόπο μάθησης επιλέγει το παιδί, γίνεται πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί ορθά η μαθησιακή δυσκολία, όποια και αν είναι.

Εάν το παιδί μαθαίνει καλύτερα οπτικά:

  1. Δώστε του σημειώσεις, ειδικά σχολικά βοηθήματα, οδηγίες, κατανοητά διαγράμματα, χάρτες και ότι έχει να κάνει με οπτικό υλικό, βοηθώντας το στην άμεση κατανόηση.
  2. Τονίστε με χρώμα σημαντικές λέξεις στο βιβλίο του (λέξεις κλειδιά), ώστε να συγκρατήσει με ευκολία το βασικότερο νόημα.
  3. Δώστε του χώρο να ζωγραφίσει, να γράψει και να εκφραστεί, ώστε να επιτευχθεί η εξωτερίκευση των συναισθημάτων.

Εάν το παιδί μαθαίνει καλύτερα ακουστικά:

  1. Διαβάστε του δυνατά τις σημειώσεις.
  2. Χρησιμοποιείστε την λεκτική επανάληψη, ώστε να του μείνει το βασικό νόημα.
  3. Βάλτε του να ακούσει CD ή άλλες ηχογραφήσεις.

Εάν το παιδί το βοηθά περισσότερο η πράξη:

  1. Ασχοληθείτε περισσότερο με μαθήματα όπως η φυσική και η χημεία.
  2. Ασχοληθείτε με παιχνίδια μελέτης, όπως παιχνίδι ρόλων κλπ.
  3. Χρησιμοποιείστε παιχνίδια με κάρτες μνήμης.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικούς τρόπους, βάσει των οποίων το παιδί σας μπορεί να βοηθηθεί και να αποδώσει καλύτερα στη μαθησιακή διαδικασία. Ωστόσο, κάτι ακόμη που μπορεί να φανεί δελεαστικό και μπορεί να χαρακτηριστεί κίνητρο για επιτυχία είναι το να θέσει στόχους το παιδί. Λίγους λίγους την φορά και δημιουργώντας ένα πρόγραμμα, είναι δυνατή η επιτυχία.

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *