Εδώ και χρόνια, έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα σκυλιά ανιχνεύουν αρρώστιες απ’ τις οποίες νοσούν οι άνθρωποι όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και η νόσος του COVID-19. Ωστόσο, λιγότερες έρευνες έχουν γίνει και για την ικανότητα των σκύλων να ανιχνεύουν την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων. Όταν οι άνθρωποι είναι αγχωμένοι, υπάρχουν αλλαγές στις ορμόνες και στο νευρικό σύστημα, που αλλάζουν τα είδη οσμών, που παράγονται από το ανθρώπινο σώμα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με μια νέα μελέτη ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας στην οποία συμμετείχαν τέσσερα σκυλιά του Μπέλφαστ, οι Treo, Fingal, Soot και Winnie και 36 άτομα, οι ερευνητές κατάφεραν να συλλέξουν δείγματα ιδρώτα και αναπνοής από τους συμμετέχοντες πριν και μετά την εκτέλεση δύσκολων μαθηματικών προβλημάτων. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν σχολίασαν οι ίδιοι, τα επίπεδα άγχους τους πριν και μετά τις εργασίες και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόνο τα δείγματα στα οποία η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός των ατόμων ήταν αυξημένα.
Τα σκυλιά έμαθαν πώς να εντοπίζουν μια μυρωδιά και να ειδοποιούν τους ερευνητές για το σωστό δείγμα. Στη συνέχεια, τα στρεσαρισμένα και χαλαρά δείγματα εισήχθησαν στη μελέτη, αλλά οι ερευνητές δεν γνώριζαν εάν θα υπήρχε διαφορά στη μυρωδιά που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τα σκυλιά.
Σε κάθε συνεδρία δοκιμής, κάθε σκύλος λάμβανε ένα χαλαρό δείγμα και ένα δείγμα στρες από ένα άτομο, το καθένα με διαφορά τεσσάρων λεπτών από το άλλο. Όλοι οι σκύλοι μπόρεσαν να ειδοποιήσουν σωστά τους ερευνητές για το δείγμα άγχους κάθε ατόμου. Είναι φανερό, ότι οι σκύλοι δεν χρειάζονται οπτικά ή ακουστικά δείγματα, ώστε να εντοπίσουν το ανθρώπινο άγχος.
Μέσω της έρευνας αυτής, κατανοούμε βαθύτερα την σχέση ανθρώπου και σκύλου και γίνεται κατανοητό το πως οι σκύλοι αλληλοεπιδρούνε με τις τρέχουσες ψυχολογικές καταστάσεις των ανθρώπων.