Η Monopoly είναι ένα παιχνίδι, το οποίο μένει ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου και παρά την έντονη εμφάνιση της τεχνολογίας, όπου όλα έχουν αντικατασταθεί από ηλεκτρονικά παιχνίδια, βρίσκεται ακόμη εκεί. Εκτός από την αυθεντικότητα που έχει από μόνο του ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, αποτελεί ένα “στολίδι” για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών, η οποία ξεκινά από την πολύ μικρή ηλικία. Η Monopoly έχει να κάνει με την αγοροπωλησία ιδιοκτησιών και οι παίχτες καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι, όπου η αγορά και η ενοικίαση ιδιοκτησιών, πρόκειται να τους αποφέρει κέρδη.

Βάσει στοιχείων, το παιχνίδι αυτό το έχουν παίξει περίπου 750 εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο και έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί ως “το μεγαλύτερο σε αριθμό επιτραπέζιο στον κόσμο” και ίσως δικαιολογημένα. Πολλοί γονείς, το επιλέγουν για τα παιδιά τους από μικρή ηλικία και αυτό μάλλον δεν είναι λάθος. Ας δούμε γιατί: 

  • Τα παιδιά μαθαίνουν να χάνουν

Όπως σε όλα τα παιχνίδια, έτσι και σε αυτό, πάντα θα υπάρχει ένας νικητής απλά στο συγκεκριμένο ο ανταγωνισμός είναι λίγο πιο έντονος. Συνεπώς, το παιδί μέσω του παιχνιδιού θα μάθει ότι δεν γίνεται σε κάθε παιχνίδι να είναι ο νικητής και ότι θα υπάρξουν και φορές που θα χάνει. Αυτό θα το κάνει να θέλει να προσπαθήσει περισσότερο για την επόμενη φορά, εντείνοντας έτσι την θέληση για το παιχνίδι και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

  • Μαθαίνουν να μην τα παρατάνε

Ο νικητής αναδεικνύεται στο τέλος του παιχνιδιού. Έτσι, τα παιδιά, παίζοντας Monopoly μαθαίνουν να μην τα παρατάνε με την πρώτη δυσκολία και να παλεύουν, ώστε να φτάσουν στην καλύτερη θέση. Οι αγοροπωλησίες είναι ένα κίνητρο, ώστε το παιδί να φτάσει έως το τέλος.

  • Μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να μην κλείνουν μέσα τους ό,τι νιώθουν. Θα εκφράσουν την χαρά τους, όταν βρίσκονται σε πρότερη θέση. Θα εκφράσουν λύπη, όταν θα χάνουν. Η λεκτική έκφραση των συναισθημάτων είναι σημαντικό σε όλες τις ηλικίες, αφού έτσι το παιδί θα νιώθει λιγότερο το αίσθημα του θυμού, της λύπης κ.λ.π και δεν θα συσσωρεύει μέσα του αυτά που νιώθει, δημιουργώντας εντάσεις στην ψυχική του υγεία.

  • Μαθαίνει να συγκρατεί τον εαυτό του

Τα παιδιά μαθαίνουν να συγκρατούν τον εαυτό τους, σε περίπτωση που δεν βρίσκονται στην θέση που θέλουν, χωρίς να φέρονται στους συμπαίχτες απρεπώς. Η συγκράτηση πρέπει να διδάσκεται από μικρή ηλικία, αφού η προσωπικότητα αρχίζει και δημιουργείται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.

  • Μαθαίνει να μοιράζεται με τους υπόλοιπους

Σημαντικό στοιχείο για μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα ενός παιδιού είναι να μάθει να μοιράζεται και αυτό είναι κάτι που το μαθαίνει σίγουρα μέσω της Monopoly. Ανταλλαγή χρημάτων, καρτών κάνει το παιδί να μοιράζετε πιο εύκολα πράγματα και στην, εκτός παιχνιδιού, ζωή.

Η ψυχολόγος του πρότζεκτ, Dr. Krista Okma ανέφερε χαρακτηριστικά: “Το να παλεύεις διδάσκει τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να θέτουν όρια, να αντέχουν τους εαυτούς τους και να μπαίνουν στην θέση των άλλων, για παράδειγμα. Αυτή είναι μια καλή περίπτωση να μιλάτε στα παιδιά, έπειτα από σημαντικές ερωτήσεις όπως “Πόσο σημαντικό είναι το να νικήσεις γι’ αυτά;” “Είναι απαραίτητο να είναι πάντα καλύτεροι από άλλους”;

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *