Πως σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα, ο εγκέφαλός μας κρίνει έναν άνθρωπο βάσει των εκφράσεων του προσώπου του και της φωνής του;

Μόλις γνωρίζουμε έναν άνθρωπο, απ’ τα πρώτα πράγματα, που παρατηρούμε σε αυτούς είναι η φωνή και οι εκφράσεις του προσώπου. Θα χρειαστούμε περίπου μισό δευτερόλεπτο, ώστε να αποφασίσουμε εάν αυτός ο άνθρωπος “μας κάνει”, αν είναι συμπαθητικός ή αν μπορούμε τελικά να τον εμπιστευτούμε. Σίγουρα θα αναρωτιέστε που οφείλεται.

Η απάντηση είναι ότι οφείλεται στην εξαιρετική επεξεργαστική ισχύ του εγκεφάλου μας. Όσο μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε να διαβάζουμε τις εκφράσεις του καθενός και εξακολουθούμε να ερμηνεύουμε τα συναισθήματα των άλλων βάσει των εκφράσεων. Ωστόσο, η φωνή παίζει και αυτή σημαντικό ρόλο. Η ταχύτητα, ο τόνος, η σύνταξη και το ηχόχρωμα είναι ιδιαίτερης σημασίας και μας δίνουν πληροφορίες σχετικά με τον άνθρωπο, που βρίσκεται απέναντί μας.

Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης εξασκεί επίσης να διαβάζει πρόσωπα και φωνές. Μια φωτογραφία ή μια προφορική πρόταση είναι συνήθως αρκετή για να πάρουμε πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα, την υγεία, τα συναισθήματα, ακόμη και την προσωπικότητα. Και το διαδίκτυο έχει γίνει μια τεράστια και συνεχώς αυξανόμενη βάση δεδομένων με πρόσωπα και φωνές. Με βάση τον ήχο μιας φωνής, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πλέον να ανιχνεύσει αν ένα άτομο πάσχει από Πάρκινσον, κατάθλιψη ή ακόμη και Covid-19.

Επομένως, αντιλαμβανόμαστε ότι ο εγκέφαλός μας πρόκειται για μια σύνθετη λειτουργική μηχανή, όπου οι λειτουργίες που διαθέτει, αν τις εξερευνήσει κανείς, θα εντυπωσιαστεί. Βάσει διεθνών ερευνητών, ο εγκέφαλος λειτουργεί με έναν φωτεινό τρόπο, που μπορεί να μην το φανταζόσουν καν, έως τώρα.

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=XOfeqRgaF1A&feature=emb_log

Πηγή: DW Documentary
Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *