Η ιδέα για τον Μπομπ Σφουγγαράκη γεννήθηκε το 1984 από τον Στίβεν Χίλενμπεργκ για τις ανάγκες της διδασκαλίας του στο Ocean Institute, καθώς ήταν καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας. . Αν και ήταν πάντα λάτρης της υποθαλάσσιας ζωής, παράτησε την καριέρα του για να σπουδάσει σχέδιο καρτούν. Την πρώτη Μαίου το 1991, προβλήθηκε για πρώτη φορά στη τηλεόραση.
Δεν είναι λίγες οι θεωρίες, όπου θέλουν τον Μπομπ Σφουγγαράκη και τους υπόλοιπους ήρωες της παιδικής σειράς να πάσχουν ο καθένας και από μια ψυχική ασθένεια, αναπαράγοντας κάθε φορά και διαφορετικές εκδοχές της ίδιας θεωρίας. Η πιο αποδεκτή έως τώρα λοιπόν, υποστηρίζει ότι το παιδικό αυτό είναι ένα “show” που υποκρύπτει διάφορες ψυχικές διαταραχές. Πιο συγκεκριμένα, πίσω από τις απλές και αγαπητές μορφές, διακρίνονται οι αδυναμίες των χαρακτήρων, που σίγουρα δεν τους κάνει λιγότερο αγαπητούς στο ευρύ κοινό.
Ας δούμε όμως την ψυχική διαταραχή του κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά:
Μπομπ Σφουγγαράκης
Ο Μπομπ Σφουγγαράκης λοιπόν, ο πιο αγαπητός χαρακτήρας, πάσχει από την γνωστή διαταραχή ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), η οποία χαρακτηρίζεται ως η πιο διαδεδομένη νευροαναπτυξιακή διαταραχή. Συνήθως, η διάγνωση γίνεται στην ενηλικίωση και συνεχίζει να υπάρχει σε όλη την ενήλικη ζωή. Άτομα με την συγκεκριμένη διαταραχή, έχουν προβλήματα διάσπασης προσοχής, προβλήματα παρορμητικής συμπεριφοράς (πολλές φορές λειτουργούν χωρίς να σκέφτονται) ή είναι περισσότερο ενεργητικά. Επίσης, ο ίδιος πάσχει και από αυτισμό ενώ έχει διαγνωστεί με διαταραχή διασχιστικής ταυτότητας (τύπος 1).
Πέρλα Κραμπς
Η Πέρλα, πάσχει από αγχώδη διαταραχή (anxiety disorder), διαταραχή που μάλλον έχουν προκαλέσει οι έντονοι καθημερινοί ρυθμοί ζωής καθώς και ο γάμος της με τον Κύριο Κραμπς. Αυτή ελπίζει στην διαφυγή της από όλη αυτή την κατάσταση και στον εντοπισμό μιας “σανίδας σωτηρίας” που θα την βγάλει από όλο αυτόν τον “βάλτο” και θα την απομακρύνει από το σκληρό σπίτι της. Ακόμη, πάσχει από Body Dysmorphia Disorder (σωματική δυσμορφική διαταραχή) ή αλλιώς δυσμορφοβία, που χαρακτηρίζεται από την έμμονη ιδέα κάποιου με μέρη του σώματός του.
Πάτρικ
Ο Πάτρικ, ο καλύτερος φίλος του Μπομπ Σφουγγαράκη, πάσχει από χαμηλή αυτοπεποίθηση (low self esteem) και αυτοσεβασμό και αυτό διαφαίνεται από τα διαφορετικά επίπεδα ζήλειας έναντι της αδυναμίας του σε σχέση με άλλους. Ακόμη, ο ίδιος χαρακτήρας πάσχει από νοητική υστέρηση, κοινωνική διαταραχή καθώς και πιθανή διασχιστική διαταραχή ταυτότητας. Παρατηρείται ως ο πιο “αδύναμος” χαρακτήρας και όπως και ο Μπομπ πάσχει και αυτός από αυτισμό.