Αποφάσισες να βγεις, να πιείς, να το γλεντήσεις μέχρι αργά. Πέρασες μια όμορφη βραδιά και τώρα έρχεσαι αντιμέτωπος με την επόμενη ημέρα. Εκτός από τον έντονο πονοκέφαλο και την ναυτία, νιώθεις άγχος και ενοχές για όσα έκανες ή είπες το προηγούμενο βράδυ υπό την επήρεια του αλκοόλ; Μάλλον έχεις πάθει “hangxiety”.

Το χειρότερο, όμως, που μπορεί να βιώσεις δεν είναι το βαρύ κεφάλι, ο στομαχόπονος ή οι ζαλάδες. Είναι το άγχος για όσα έκανες ή είπες το προηγούμενο βράδυ. Το φαινόμενο φαίνεται να είναι τόσο συχνό που απέκτησε και όνομα. Λέγεται «hangxiety», ένας συνδυασμός των λέξεων «hangover» και «anxiety», και δηλώνει τα συναισθήματα ενοχής και άγχους που μπορεί να νιώθουμε την επόμενη μέρα. Φυσικά, δεν πρόκειται για ιατρικό όρο, οι ειδικοί όμως έχουν την εξήγησή τους γι’ αυτό το φαινόμενο, αφού έχουν ασχοληθεί με τους παράγοντες που προκαλεί το “hangxiety”.

Μια σαφής εξήγηση

Το αλκοόλ τροποποιεί τη χημεία του εγκεφάλου με τρόπο που μας κάνει να συμπεριφερόμαστε με άλλο τρόπο, να χαλαρώνουμε αλλά και να ξεχνάμε και να αγχωνόμαστε μόλις σταματήσουμε να πίνουμε.

Αν δούμε την κατάσταση ενδελεχέστερα, θα δούμε ότι το αλκοόλ στοχεύει τον υποδοχέα Gaba (Γ-αμινοβουτυρικό οξύ), νευροδιαβιβαστής ο οποίος στέλνει χημικά μηνύματα μέσω του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος για να αναστείλει τη δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων.  Με απλά λόγια, ηρεμεί τον εγκέφαλο, διεγείροντας τον Gaba, γι’ αυτό και όταν πίνουμε είμαστε χαλαροί και ευδιάθετοι.

Παράλληλα, μπλοκάρει το γλουταμινικό οξύ, έναν διεγερτικό νευροδιαβιβαστή που ουσιαστικά κρατά την εγκεφαλική δραστηριότητα σε εγρήγορση. Περισσότερο γλουταμικό σημαίνει περισσότερο άγχος, και το αντίστροφο, γι’ αυτό όταν κάποιος πίνει πολύ νιώθει λιγότερο αγχωμένος από όταν πίνει λίγο. Ωστόσο, ο οργανισμός καταλαβαίνει αυτή τη νέα ανισορροπία στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου και προσπαθεί να διορθώσει την κατάσταση. Έτσι, όταν σταματήσουμε να πίνουμε καταλήγουμε με αφύσικα χαμηλή λειτουργία του Gaba και αύξηση του γλουταμινικού, κατάσταση που οδηγεί σε άγχος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο οργανισμός θέλει μία με δύο μέρες να επανέλθει στην φυσιολογική κατάσταση ενώ αν η ποσότητα αλκοόλ είναι μεγάλη, δεν αποκλείεται να χρειαστούν ακόμη και εβδομάδες.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Personality and Individual Differences, εξέτασε υγιείς νέους ανθρώπους σχετικά με τα επίπεδα άγχους τους πριν, κατά τη διάρκεια και το πρωί μετά από την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι τα άτομα που ήταν πιο ντροπαλά είχαν την επόμενη μέρα πολύ υψηλότερα επίπεδα άγχους από τα άτομα που δεν ήταν ντροπαλά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η επίδραση του αλκοόλ στα επίπεδα του υποδοχέα Gaba είναι πιο έντονη σε αυτούς τους ανθρώπους.

Συνεπώς, το “hangxiety” είναι μια κατάσταση που βιώνει ο άνθρωπος μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ και η εύκολη λύση για να το αποφύγει κανείς είναι φυσικά να πίνει λιγότερο. Γενικότερα όμως, μικρές συμβουλές, οι οποίες θα βοηθήσουν σίγουρα είναι ο ύπνοςτο καλό φαγητό και η ενυδάτωση. Βοηθούν στην επαναφορά της ισορροπίας του εγκεφάλου. Επίσης, μια μικρή βόλτα ή μια συνάντηση με έναν φίλο μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ψυχολογίας.

 

 

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *