Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν ήταν και δε θα γίνουν ποτέ εύκολες. Προβλήματα στη συνεννόηση, διαφορετικά θέλω και ιδιοσυγκρασίες πάντοτε θα συγκρούονται και θα δυναμιτίζουν την ομορφιά της ζωής, προκαλώντας όμως παράλληλα προβλήματα στην υγιή σύνδεση.
Οι προσωπικοί κραδασμοί στην εργασία, έναν χώρο που μας απασχολεί το μέρος της ημέρας, μπορούν να είναι έντονοι και να επηρεάσουν μέχρι και τη λειτουργικότητα στην απόδοση.
Το αίσθημα της αδικίας, η άνιση κατανομή των ευθυνών, η ασυνεννοησία, όλα αυτά συναντώνται συχνά στο χώρο της εργασίας μας.
Όλοι κάποια στιγμή στην εργασιακή μας ζωή, βρεθήκαμε να συνεργαζόμαστε ή να έχουμε έναν υπεύθυνο αγενή, δύστροπο, τοξικό στη χειρότερη των περιπτώσεων.
Τι κάνουμε τότε; Μιμούμαστε την αταραξία του Βούδα ή το βάζουμε στα πόδια και επιχειρούμε την αλλαγή περιβάλλοντος εργασίας;
Θεωρώ πως αυτό επαφίεται στην προσωπικότητα του καθενός από εμάς. Είναι γεγονός πως στην εποχή μας η παραίτηση από μία εργασία επιφέρει αβεβαιότητα, καθώς η δυσκολία να βρεις ξανά κάποια καινούργια είναι μεγαλύτερη.
Από την άλλη, εφάρμοσε το Χριστιανικό «μη αντιστήναι τω πονηρώ». Μη δίνεις σημασία σε εκείνον που προσπαθεί να σε βλάψει, προσηλώσου στη δουλειά σου και προσπάθησε να μη δίνεις καμία αφορμή, κανένα δικαίωμα που να μπορέσει να δικαιολογήσει κάποια «περίεργη» ή προσβλητική συμπεριφορά.
Στο χώρο της εργασίας ουκ ολίγες φορές κυριαρχεί το θάψιμο, το πισώπλατο μαχαίρωμα, η άσκηση εξουσίας. Πόσο μπορούμε εμείς να αντέξουμε απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά;
Δυστυχώς, μαθαίνουμε πως πρέπει να αντέχουμε άσχημες εργασιακές συνθήκες, αντί να υπάρχει η αντίληψη ότι κανένας δε θα έπρεπε να υποβάλλεται σε άσχημες συμπεριφορές επειδή μπορεί να βρίσκεται σε κατώτερο εργασιακά θέση ή έχει ανάγκη.
Καταρχάς, ηρέμησε και πάρε μία βαθιά ανάσα! Συσπείρωσε γύρω σου άτομα από το περιβάλλον της εργασίας σου με τα οποία μπορείς να αλληλεπιδράσεις και μπορούν να γίνουν πάροχοι ηθικής υποστήριξης και αποδοχής.
Εξέφρασε τα παράπονά σου και διεκδίκησε έγκαιρη πληροφόρηση από εξειδικευμένους φορείς για θέματα που αφορούν τα εργασιακά σου δικαιώματα και την προστασία σου.
Κάθε δύσκολη εμπειρία είναι και ένα μάθημα ζωής. Και η άσχημη συμπεριφορά στον εργασιακό χώρο ίσως σε πεισμώσει να σε προστατέψεις περισσότερο, να σε αγαπήσεις περισσότερο, να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιώματά σου.
Συντάκτρια: Μαρία Σκαμπαρδόνη